Wat is dementie eigenlijk? En hoe herkent u het? We vertellen u er graag meer over. Onderaan zetten we een aantal hulpbronnen voor u op een rijtje.
Dementie of Alzheimer is een aandoening waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Iemand gaat daardoor geestelijk en lichamelijk achteruit. Dementie heeft grote invloed op het dagelijks leven. Hoe snel de klachten erger worden, verschilt per persoon en soort dementie. Er zijn ruim 50 soorten dementie. 1 op de 5 mensen krijgt dementie: bij vrouwen is dit 1 op de 3, en bij mannen 1 op de 7. Lees op de website van Alzheimer Nederland meer feiten en cijfers over dementie.
Stadia van dementie
Dementie verloopt bij iedereen verschillend. Toch zijn er een aantal stadia aan te wijzen. Vergeetachtigheid is vaak het eerste dat opvalt. Iemand weet niet meer hoe iets werkt, raakt spullen kwijt of maakt vergissingen met tijd en plaats. Ook verandert het gedrag een beetje. In deze fase is het vaak lastig om te bepalen of het echt om dementie gaat of bijvoorbeeld om ouderdomsklachten. In een later stadium ontstaan problemen met het denken en de taal. Ook zien we dan veranderingen in karakter en gedrag. Naarmate de ziekte erger wordt verliest hij of zij steeds meer de regie over zijn eigen leven. Dagelijkse handelingen als wassen of aankleden gaan moeilijk, of iemand vergeet te eten. Hij of zij wordt steeds afhankelijker van de hulp van anderen. Thuis wonen is op een gegeven moment niet meer mogelijk.
Meer informatie
Wilt u weten wat u moet doen als u vermoedt dat u, of iemand in uw familie, buurt of vriendenkring, dementie heeft? Of wilt u meer weten over dementie? Bij Alzheimer Nederland vindt u meer informatie.